Uslovi za uspešnu proizvodnju paprike

Približava se vreme rasadjivanja paprike,želimo da vas informišemo o sadnji i merama nege paprike.

Paprika se razlikuje po obliku,veličini i kvalitetu ploda.Zato je danas veoma širok spektar sorti paprike.

Paprika zahteva plodna, strukturna zemljišta, dobrog vodno-vazdušnog režima i povoljnih fizičko-hemijskih svojstava. Najbolja su plodna aluvijalna zemljišta i černozem.
Dobri predusevi za papriku su: jednogodišnje leguminoze, strnine, trave, a loši predusevi iz familije Cucurbitaceae (vrste iz porodice tikava), Solanaceae (paprika, paradajz, krompir, patlidžan i duvan).
Na istoj parceli paprika bi se trebala saditi tek nakon 4-5 godina.
Proizvodnja rasada se obavlja u staklenicima ili plastenicima,tako da je veoma bitno okaliti rasad.
Kaljenje rasada počinje sedam dana pre sadnje.Zaštićeni prostor se intezivnije provetrava,po mogućnosti se potpuno otvara.Smanjuje se broj zalivanja.
Kvalitetan rasad paprike treba da ima 6–8 stalno razvijenih listova, visine stabla 15–25 cm, dobro razvijenog korenovog sistema.
Vreme rasađivanja
Paprika se rasađuje kada se srednje dnevne temperature zemljišta i temperature vazduha ustale iznad 15oC i kada prestane opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. U našem području to je uglavnom u drugoj dekadi maja. Preranom sadnjom, kada je zemljište hladno, koren se veoma slabo razvija, a lišće posađenih biljaka žuti, čime se usporava kasniji razvoj biljaka.
Paprika se sada na rastojanju od 50-60cm x 20cm.Sam način obradjivanja paprike vam odredjuje obrada zemljišta,tako da razmak možete povećati u zavisnosti od toga kako će te održavati parcelu i koje će te mašine koristiti.
Navodnjavanje
Zemljište za sadnju paprike mora biti povoljne vlažnosti. Treba izbegavati rasađivanje u prevlažno zemljište, jer uzrokuje žutilo i otpadanje listova. U slučaju da je zemljište suvo, dobro je izvršiti zalivanje dan-dva pre sadnje u količini 20-30 litara/m2. Kada se zemljište prosuši pristupiti sadnji. Ako se sadnja mora obavljati tokom čitavog dana, onda treba prekinuti u periodu od 13 do 16 časova i po vetrovitom vremenu. Nakon sadnje papriku ne treba zalivati velikim zalivnim normama. Ako je zemljište zaliveno pred sadnju, onda je dovoljno oko 10 l/m2. Za vreme toplog vremena zalivnu normu od 10-15 l/m2treba ponoviti 2-3 puta. Nakon ukorenjavanja papriku treba zaliti sa oko 20-30 l/m2. Nakon 5–7 dana treba izvršiti kontrolu stanja useva i popunu praznih mesta, nakon čega je potrebno opet izvršiti navodnjavanje.
Prihranjivanje
Za papriku je neophodno obezbediti dovoljno hraniva koja će joj biti pristupačna.
Prvo prihranjivanje obavlja se posle prijema biljaka sa 1/4 od ukupne količine azotnih đubriva (150–200 kg/ha KAN-a) i to 2-3 nedelje nakon sadnje. Drugo prihranjivanje obavlja se u fazi punog cvetanja i zametanja plodova 1/4 N i 1/3 P i K đubriva od ukupne koli­čine. Posle svakog prihranjivanja neophodno je navodnjavanje, zbog unošenja đubriva u zemljište. Nakon toga treba obaviti međuredno kul­tiviranje i okopavanje, kako bi azot bio pristupačan biljkama. Tokom vegetacije kod paprike se može obaviti i folijarna prihrana u cilju obezbeđenja boljeg porasta i zdravstvenog stanja biljaka, dodavanjem različitih folijarnih đubriva sa makro i mikro elementima.
U poslednjim godinama se sve više poljoprivrednika odlučuje za direktnu setvu paprike iz semena.
Da li je upitanju ulog u proizvodnju rasada,i zarada koja se dobija iz direktne setve,pa i sama kalkulacija koji se način setve najbolje isplati?Setva iz rasada je sigurno kvalitetnija i donosi bolje prinose i veći kvalitet ploda.
Izračunajte šta vam se najviše i nabolje isplati.
Pišite nam o vašim iskustvima,savetima,komentarišite.....

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Korak po korak vodič za proizvodnju bukovače

KAKO DA IZBEGNETE GUBITKE U PROIZVODNJI KORNIŠONA