Korak po korak vodič za proizvodnju bukovače
Bukovača je gliva koju još nazivaju i ostrigar.Veoma je prijatnog ukusa,tražena na tržištu i cena joj je nešto veća nego šampinjonima.Širenje uzgoja bukovače može da ugrozi čuvene šampinjone. Postoji nekoliko razloga za to: - jednostavno se uzgaja - uzgaja se na različitim podlogama, - velika tolerancija prema temperaturi, od 5 do 30°C, - nema velikih rizika pri uzgoju, kao, npr., kod šampinjona, - ima velike prinose - prilično je otporna na bolest i štetočine, - odličnog je ukusa Za gajenje bukovače potrebna je optimalna temperatura(oko 18C ) i konstanta veoma visoka vlažnost vazduha. Prostori se moraju obavezno provetravati i da imaju obezbedjenu potrebnu količinu svetlosti. Kako bi ste obezbedili temperaturu,leti se prostorija moga hladiti,provetravanjem i ovlažavanjem,a u zimskom periodu se mora dogrevati. Na 50 m² može se smestiti oko 800 vreća iz kojih rastu gljive. Uzgoj možemo svrstati u dve faze 1.faza od dana punjenja vreća sa supstatom i micelje
Коментари
Постави коментар