Šta saditi i raditi u martu i aprilu

Evo nekoliko predloga odakle da počnete:

Priprema zemljišta za sadnju, se može izvesti ašovom ili motikom u zavisnosti od tipa zemljišta i njegove zbijenosti, a ako je površina veća mašinski.





Povrtnjak

U martu se seju:

- U prvoj dekadi : spanać, blitva, luk, šargarepa, grašak, celer, salata i čičoka.

- U drugoj dekadi: rotkvice, celer, peršun, paštrnjak i mirođija.

- U trećoj dekadi: kelj, kupus, keleraba.

Krajem aprila, mogu se posejati lubenice, dinje, krastavci boranija. Ipak, budite oprezni zbog mogućih kasnih mrazeva i, ukoliko je potrebno, izniklo povrće štititi od hladnoće pokrivanjem folijom, novinskom hartijom, lišćem ili slamom. Ukoliko ne želite da rizikujete, sačekajte maj, koji je idealan za sadnju ovoga povrća.


idealan period za zasnivanje rasada sezonskog povrća je oko 15.aprila (brokoli, prokelj, kupus, karfiol, paradajz, krastavci, paprika,  patlidžan, dinja, lubenica), čije se seme može pronaći u poljoprivrednim apotekama.

U martu se mogu posaditi i određene vrste ukrasnog bilja, a to je idealan mesec za prolećnu sadnju ruža. Tokom meseca poželjno prorediti, razdeliti lekovito, začinsko bilje i perene ipresaditi ga ukoliko je potrebno.

Mart je idealno vreme za orezivanje. Orezuju se voćke, žbunovi koji cvetaju tokom leta, suve grane hortenzija, ruže, kao i nadzemni delovi perena, koji su izumrli tokom zime. Žive ograde u ovom periodu mogu se strukturno korigovati. Ako je previše gust sklop grana u središnjem delu žive ograde, može se prorediti. Pažljivo ukloniti grane koje su višak, a koje su orijentisane ka unutrašnjosti, kao i suve i oštećene grane.

Nije kasno ni za sadnju voćaka i žbunja ukoliko tlo nije smrznuto ili previše vlažno. Oko stabala starih voćaka moće se postaviti kompost ili stajnjak. Na ovaj način se održava plodnost zemlje, suzbijaju korovi  i omogućava duže zadržavanje vlage.

ŠTA VI PLANIRATE DA SEJETE,SADITE U OVOM PERIODU?


Коментари

Популарни постови са овог блога

Uslovi za uspešnu proizvodnju paprike

Korak po korak vodič za proizvodnju bukovače

KAKO DA IZBEGNETE GUBITKE U PROIZVODNJI KORNIŠONA