ORGANSKA PROIZVODNjA
Organska
proizvodnja je sistem održive poljoprivrede koji se bazira na
visokom poštovanju ekoloških principa putem racionalnog korišćenja
prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja
prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine.
Metode
organske proizvodnje podrazumevaju primenu prirodnih postupaka i
supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu
sintetizovanih sredstava.
Organska
proizvodnja u Srbiji je sve popularnija i ekonomski značajnija, a
zahvaljujući potencijalima koji se pre svega ogledaju u usitnjenom
posedu i zemljištu koje nije kontaminirano štetnim materijama, ovaj
vid poljoprivrede može značajno doprineti razvoju ruralnih
područja, a time i poljoprivrede uopšte.
Da
bi ste započeli organsku proizvodnju neophodno je da ispunite odredjene uslove
Šta
je to sertifikat?
Potvrda
ovlašćene organizacije, institucije da je proizvod, proces ili
usluga usaglašen sa određenim standardima.
Šta
znači sertifikovani organski proizvod?
Sertifikovani
organski proizvodi su oni koji su proizvedeni, skladišteni,
pakovani, čuvani i deklarisani na način koji propisuju standardi i
zakon o organskoj poljoprivredi i za koje je izdat sertifikat od
strane sertifikacionog tela.
Šta je organska hrana?
Organska
hrana u EU je hrana koja se uzgaja i procesuira u skadu sa EU
regulativama za organsko uzgajivanje. (Ref.1 i 2). Takođe je i više
od toga. To je hrana koja je bila uzgajivana sa najvećim
obzirom prema okruženju, prema životinjama, bezbednosti hrane kao i
prema njenom kvalitetu.
Takođe
je to hrana koja koja je kontrolisana jedinstvenim sertifikacionim
sistemom kako bi se osigurali svi ovi zahtevi.
Regulative
vezane za organsko u EU ograničavaju upotrebu đubriva i pesticida
koje farmeri mogu koristiti. Samo ona sredstva koja imaju najmanje
uticaja na sredinu, su ona koja su bezbedna za okruženje, bilo
životinje bilo ljude. Ove regulative takođe obraćaju pažnju o
brizi o životinjama kako one ne bi patile.
Regulative
takođe ograničavaju upotrebu aditiva i procesnih poboljšavanja
koje proizvođači obično koriste. Oni ograničavaju upotebu
veštačkih boja za hranu. Ovo će obezbediti da pravi kvalitet hrane
nije sakriven ili promenjen tokom proizvodnje.
U
samu proizvodnje organske hrane potrebno je ulagati puno,kako ona ne
bi bila samo organska,nego i bezbedna sa vrhunskim kvalitetom.
Pre
nego neko započne organsku proizvodnju on mora da aplicira prvo
organskoj inspekciji koju organizuje ministarstvo date države. To su
ili privatne organizacije ili organizacije koje država organizuje, a
sve u cilju uspostavljanja i održavanja striknih standarda organske
proizvodnje.
Kako
prepoznati organsku hranu
Sva
nova organska hrana koja se proizvodi u EU mora na sebi da ima novu
oznaku „list spravljen od zvezda“ logo. Ovaj zakon je stupio na
snagu u Junu 2010 i treba vremena da proizvođači promene nalepnice
i oznake tako da nemaju svi još uvek ali će uskoro to postati svuda
prepoznatljiv simbol organskih proizvoda.
Šta vi mislite o organskoj proizvodnji?Da li koristite organske proizvode?
PODELITE
OVO NA VAŠIM DRUŠTVENIM MREŽAMA,PIŠITE,KOMENTARIŠITE.
VAŠE
MIŠLjENjE NAM JE VEOMA VAŽNO!
Nova sam u ovome. Molim da mi objasnite da li na djubrivu ili na pakovanjima semena ima oznaka da li je dozvoljeno koristiti u organskoj proizvodnji? Da li seme povrca koje kupimo moze da bude fabricki tretirano nekom supstancom koja nije dozvoljena u organskoj proizvodnji?
ОдговориИзбришиDa.Na svakom djubrivu,semenu kao i proizvodu je jasno istaknuta oznaka da je organski proizvod tj. sertifikovan za organsku proizvodnju.
ОдговориИзбришиSemena kupujte kod ovlašćenih proizvodjača,koji jasno istaknu oznake i takvo seme nije i nesme biti tretirano ničim što nije dozvoljeno u organskoj proizvodnji.Kontrole proizvoda su veoma rigorozne,tako da mislim,da ne bi ste trebali mnogo da brinete,ali u svakom slučaju obratite pažnju.